Jedzenie w trasie — jak powinna wyglądać dieta kierowcy? Praktyczne porady
Praca kierowcy zawodowego z pewnością należy do tych bardziej wymagających, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Długie godziny spędzone za kierownicą, częste podróże i zmiany czasowe stanowią ogromne wyzwanie dla organizmu. Aby poradzić sobie z trudnościami, jakie niesie praca kierowcy, ważne jest odpowiednie odżywianie. To kluczowy element, który wpływa na zdrowie, kondycję fizyczną oraz samopoczucie kierowcy.
W tym artykule przedstawimy kilka praktycznych wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania w pracy kierowcy zawodowego oraz pokażemy, jakie produkty warto wybierać, aby zapewnić sobie energię na długie godziny jazdy. Czytając, dowiesz się, jakie zasady należy przestrzegać, aby jedzenie w trasie było zdrowe i miało wartość energetyczną.
Wyzwania żywieniowe kierowców
Bez wątpienia odpowiednie odżywianie w trasie jest wyzwaniem dla kierowcy. Truckerzy mogą pracować w różnych trybach. Niektórzy codziennie mają możliwość odpoczynku w domu. W przypadku kierowców długodystansowych kwestia zdrowego odżywiania wiąże się z wieloma trudnościami. Mimo że na terytorium Unii Europejskiej obowiązują zasady, szczegółowo wyjaśnione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego nr 561 z 2006 roku, codzienne funkcjonowanie kierowcy jest związane z dużym wysiłkiem i ograniczeniami.
Zgodnie z prawem trucker może pracować przez jeden pełny tydzień nie więcej niż 56 godzin oraz 90 godzin przez 14 kolejnych dni. Kierowca dalekobieżny w UE może prowadzić pojazd tylko przez 4,5 godziny, po czym konieczne jest zrobienie przerwy. Czas trwania przerwy wynosi 45 minut lub więcej. Wydaje się to być wystarczającym czasem na posiłek i odpoczynek. Jednak zorganizowanie jedzenia w trasie nie jest proste.
Jedzenie w słoiku, czy lokale gastronomiczne na trasie?
Coraz więcej parkingów w Europie oferuje kierowcom kuchnie, w których można przyrządzić sobie smaczny obiad lub kolację. Znaleźć takie parkingi można za pomocą aplikacji, dedykowanych truckerom. Niestety kierowca ciężarówki nie może wjechać do małego miasteczka położonego na jego trasie. To często pozbawia go możliwości zrobienia zakupów w sklepie albo zamówienia pełnowartościowego jedzenia w restauracji.
Częstą praktyką jest szykowanie w domu słoików z daniami obiadowymi. To niestety wiąże się z kolejnymi wyzwaniami dla kierowców. Czy w takim razie kierowca może żyć zdrowo?
Gotowe jedzenie w trasę – jak przechowywać?
Wiele gotowych zupek, gulaszów, pulpetów czy innych dań na ciepło, nie wymaga przechowywania w niskiej temperaturze, bo lodówkę zastępują konserwanty. Takie szybkie posiłki nie są jednak zalecane na dłuższą metę. Warto zainwestować w sprzęt, dzięki któremu można będzie zawsze mieć świeże produkty pod ręką. Istnieją różne rozwiązania. Niektóre są tańsze, niektóre wymagają większych inwestycji. Zwykła chłodziarka służy tylko do schłodzenia napojów. Obniża ona temperaturę mniej więcej o 20 stopni. Zatem jeśli w kabinie temperatura wynosi 35 stopni, w takiej chłodziarce nie można trzymać nabiału, mięs, czy dań przygotowanych w domu.
Innym rozwiązaniem są lodówki elektryczno-gazowe. Zazwyczaj takie lodówki mają dużo większą pojemność w porównaniu do chłodziarek. Najlepszym rozwiązaniem pod względem ilości zużywanej energii i wydajności są lodówki sprężarkowe. Temperatura w nich może wynosić nawet 10 stopni poniżej zera. Dobrym wyborem oczywiście też są oryginalne typy lodówek, które oferowane są przez producentów samochodów.

Co jeść w trasie? Unikaj fast foodów
Fast foody zawsze nas kuszą zapachami. Są chrupiące, ostre i pachnące, co dodaje im atrakcyjności. Jednak smażone czy panierowane mięso, frytki przyrządzane na głębokim tłuszczu zdecydowanie nie służą naszemu zdrowiu. Co jeść w trasie? Lepiej to zastąpić zdrowymi przekąskami. Niektóre z nich nawet nie wymagają posiadania lodówki na pokładzie ciężarówki. Można mieć zawsze przy sobie suszone owoce: morele, rodzynki, daktyle, suszone banany, różnego rodzaju orzechy, pestki słonecznika i dyni. Nasz organizm będzie bardziej wdzięczny za takie przekąski niż za rakotwórcze fast foody.
Jedzenie w trasie – jakie znaczenie mają posiłki?
Jedzenie, które spożywamy, ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, kondycję fizyczną i stan psychiczny. Ważna jest nie tylko sama jakość spożywanych produktów. Kluczową rolę również odgrywa tak zwana higiena jedzenia.
Zdrowe jedzenie to nie tylko wysokiej jakości produkty spożywcze, ale także właściwe zasady spożywania posiłków, przechowywania produktów itd. Należy pamiętać o prostych, ale ważnych zasadach. Z całą pewnością do nich należy zasada, według której śniadanie zjadamy do 1-1,5 godziny po obudzeniu. Często nam się wydaje, że nie ma czasu na śniadanie. A dobre śniadanie to podstawa. Właśnie poranny posiłek daje naszemu organizmowi do 25 procent energii na cały dzień. Zastępowanie śniadania kawą albo, jak to robią truckerzy, napojem energetycznym zdecydowanie jest błędem.
Jedzenie w trasie powinno być regularne
Bardzo ważna jest regularność w przyjmowaniu posiłków. Może się wydawać, że ze względu na brak czasu i inne okoliczności będzie sensownym rozwiązaniem spożycie większego posiłku zamiast kilku mniejszych. Zdecydowanie tak nie jest! Gdy nasz organizm nie dostaje wyżywienia, zaczyna gromadzić zapasy. To prowadzi do otyłości i nadwagi. Po drugie, obfity posiłek sprawia, że nasz układ pokarmowy jest przeciążony. Duży posiłek obciąża żołądek i jelita. To daje nam poczucie zmęczenia i dyskomfortu. Po trzecie, nieregularnie spożywane posiłki mogą doprowadzić do zaburzeń poziomu cukru w krwi. A to z kolei może skończyć się nawet cukrzycą.

Zrównoważona dieta w trasie
Spędzając dużo godzin za kierownicą, kierowca musi pamiętać o zrównoważonej i zróżnicowanej diecie. Podstawą zrównoważonej diety jest obecność w posiłkach odpowiedniej ilości białka, tłuszczy i węglowodanów. Każdy z tych trzech komponentów wyżywienia ma ważne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Węglowodany są źródłem energii. Białka odpowiadają za regenerację. Nie można pominąć faktu, że białka, które znajdziemy w rybie, czy mięsie różnią się od tych, które zawierają produkty mleczne. Dlatego dieta musi być zróżnicowana pod względem wybieranych do spożywania produktów. Z kolei tłuszcze o wysokiej jakości odżywczej wspierają m.in. działanie systemu nerwowego, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.
Dieta kierowcy uzupełniona ćwiczeniami
Kwestia zdrowego odżywiania jest bezpośrednio związana z aktywnością fizyczną. Aktywność fizyczna poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i przyspiesza wchłanianie mikroelementów, które są tak ważne dla naszego zdrowia. Praca zawodowego kierowcy to praca siedząca. Ma ona wiele negatywnych skutków. Można im przeciwdziałać, robiąc codzienne spacery, wykonując nawet proste ćwiczenia, rozciągając się albo masując ciało rollerem czy też piłeczkami. Są truckerzy, którzy potrafią na parkingu uprawiać bieganie albo mają w kabinie sprzęt do ćwiczeń, z którego korzystają na postojach.
Czy zdrowe żywienie w trasie jest możliwe?
Niewątpliwie jest to trudne zadanie, ale da się zdrowo jeść, pracując jako kierowca. Najlepszym sposobem na jakościowy posiłek jest wzięcie jedzenia w słoikach, przygotowanych w domu. Jeśli nie masz w swoim samochodzie możliwości ich przechowywania, to jedyną opcją obiadową są lokale gastronomiczne przy trasie. Warto też zadbać o zdrowe przekąski – kup suszone owoce zamiast chipsów.
Podsumowując, warto pamiętać, że zdrowe odżywianie w trasie to inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Odpowiednie planowanie posiłków, wybieranie zdrowych opcji, unikanie przekąsek i fast foodów oraz przechowywanie żywności w samochodzie to tylko kilka zasad, które warto przestrzegać. Dzięki temu kierowcy będą mieli więcej energii i siły na pokonywanie długich dystansów, a jednocześnie zminimalizują negatywny wpływ pracy na swoje zdrowie. Zachęcamy do przestrzegania tych zasad i zdrowego odżywiania w trasie!